5 obstacole in analiza bancara a creditului ipotecar

Antonela Vulpe

Cazul real al unui client

Atunci când ne dorim să achiziționăm un credit ipotecar este posibil să întâmpinăm mai multe obstacole: de la găsirea celei mai bune oferte, la descoperirea unui ofițer bancar căruia să-i pese de noi și care are răbdarea să vorbească în termeni clari și umani despre credit, și până la procesul din analiza bancară. Dacă unul dintre aceste lucruri nu merge bine, suntem scoși din joc.

Vorba unei cliente - Am muncit în corporație 10 ani și m-am străduit să promovez, să am salariul mare ca să-mi pot lua o casă pe 30 de ani, și bănca nici nu mă bagă în seamă. Dacă nu te întâlneam pe tine, n-aveam nici o șansă. Și așa este.

Banca are suficienți clienți încât să nu-i pese de tine, dar un broker nu are niciodată suficienți clienți, încât să-i ignore. Interesul lui este ca tu să fii fericit și să-ți iei repede o locuință, în cele mai bune condiții și cu cea mai mică dobândă.

Vestea bună în toată povestea asta este că brokerul știe norma tuturor băncilor, știe care sunt cele mai bune oferte, te scutește de drumuri în bancă și se ocupă de toată hărțogăraia, tocmai ca tu să fii liniștit și să te ocupi de altceva. Pe de altă parte tu nu plătești nimic pentru toate aste servicii. În România încă nu este obligatorie plata brokerilor de credite, așa cum se practică în alte țări civilizate. Așa că bucurați-vă de serviciile gratuite, atât cât vor mai ține.

Afla care sunt obstacolele care te impiedica sa iei creditul pentru casa, chiar daca ai un profil bun financiar

Multi clienti au senzatia ca daca au un salariu mare, e suficient ca sa obtina cea mai buna oferta din piata. Daca gandim asa sunt pierzatori din start, pentru ca nu intelegem necesitatea unui specialist, a unui om care stie norma bancara si cum sa rezolve absolut orice problema ar aparea in tot procesul de creditare care poate dura chiar si doua lui uneori.

Dau exemplul concret al unui client care si-a luat un credit de casa, saptamana trecuta, la inceput de octombrie 2020, si cu care am trecut printr-o epopee de intamplari si probleme, aparent imposibil de rezolvat.

Din start alesese o casa care era intr-un sat aproape de Bucuresti si care nu era racordata la apa si nici la curent electric. Incântat de pretul mic, omul nu s-a mai gandit la detalii, in speranta ca va rezolva el ulterior problema electricitatii. Bancile insa nu ofera credit imobilelor care nu au utilitatile trase, si doi, in acea zona nici nu era posibil sa se traga apa potabila, posibilitatea tragerii unui put in curte era o poveste sci-fi.

In al 3-lea rand pretul casei nu era mic, ci era prea mare prin comparatie cu pretul zonei. Mi-a luat 10 minute de discutie prin telefon cu proprietarul casei, ca sa-mi dau seama care sunt problemele majore cu acea casa. Clientul era in discutie cu ei de vreo 3 luni, o vizitase si era nerabdator sa plateasca avansul. Din fericire l-am oprit la timp si a cautat alta locuinta.

O alta problema la care nu se gandesc multi clienti atunci cand se ataseaza de o casa sau de o zona , este ca vor sa plateasca rapid si avansul, inainte de a sti sigur daca banca le va acorda finantarea sau nu.

Clientul meu are un salariu lunar de 9000 ron + bonusuri si lucreaza intr-o corporatie, dar asta nu l-a scutit de problemele care au aparut ulterior in analiza dosarului

La a doua casa gasita, una dintre problemele pe care le-a intampinat a fost: actele casei. Desi noi le-am verificat din start, erau documente pe care analiza le-a cerut in plus si pe care proprietarul nu le-a avut. Desi primise aprobarea financiara din analiza, adica acordul bancii privind incadrarea financiara a clientului. Banca ofera aceasta aprobare nu doar dupa ce interogheaza anaf-ul, dar dupa ce verifica prin toate arhivele statului profilul firmei.

Este importat ca firma angajatoare sa aiba angajati si cifra de afaceri. Sa nu aiba datorii sau procese penale pe rol etc Firmele care nu au toate declaratiile contabile si financiare la zi, sau care nu au profit declarat la Ministerul Finantelor, nu trec de analiza bancara, indiferent daca tu ai un salariu de 9000 ron.

Pentru a 3-a oara clientul a trebui sa-si caute alta casa si de data asta mi-a dat proprietarii la telefon. Jobul meu nu este sa le gasesc clientilor mei case, dar ii ajut cu verificarea documentelor casei, pentru ca de acestea depinde sansa lor de a lua acea finantare sau nu. In sfarsit a gasit o casa ok din toate puctele de vedere, fara modificari in fisa cadastrala si cu tot setul complet, dar ghici ce.

4. In analiza s-au descoperit probleme la sotia solicitantului. Doamna chiar daca nu participa cu veniturile, au verificat-o si pe ea in BC (Biroul de Credit) si ce sa vezi, dna avea o poprire pe conturi de la un card de credit. Ca printr-o minune am reusit prin derogari si sustinerea clientului in fata comisiei bancare, sa obtinem doar inchiderea contului de card, am adus dovada inchiderii si am mers mai departe. Aici chiar am avut mare noroc de un analist bun.

5. Dezvoltatorul a inceput sa ne faca probleme intre timp. Punea presiune pe client sa-i plateasca avansul, altfel nu ne elibera toate documentele solicitate in analiza juridica a bancii. Am inceput sa vorbesc cu dezvoltatorul si sa-i explic ca este inutila aceasta actiune in acest moment al analizei juridice, pentru ca ne dam cu stangul in dreptul. A inteles si am mers mai departe.

Intr-un final am reusit cu bine sa primim aprobarea finala pe un avans de 25%, in loc de 15%. Surprize surprize. Prin urmare clientul avea nevoie acum de 10.000 eur in 2 zile ca sa putem lua creditul ipotecar. Aici ma bucur din inima si multumesc Domnului ca lucrez cu mai multe banci, pentru ca am reusit sa-l ajut cu suma lipsa, la o alta banca partenera care mi-a dat creditul de nevoi personale intr-o zi, la urgenta, cu alta derogare si interventie din partea mea.

Cam astea ar fi in linii mari cateva probleme care pot aparea in analiza bancara a unui credit. Bineinteles ca problemele la fiecare dosar sunt unice si irepetabile. Asta e doar un exemplu din cateva mii posibile.

Fara ajutorul meu ca broker, acest client nu ar fi luat niciodata creditul ipotecar. N-avea nici o sansa.

Una e sa vorbesti cu un om care e profesionist intr-un domeniu si care ii cunoaste pe cei care conteaza, si alta e sa mergi singur in banca. Ne-am invatat sa ne rezolvam singuri problemele si sa fim "experti" in orice. De aceea ne confuntam cu multe probleme interminabile si suntem stresati in permanenta.

In cazul nostru serviciile sunt absolut gratuite la creditul ipotecar.

Nu vad absolut nici un motiv pentru care cineva nu ar apela la serviciile unui specialist care ii rezolva absolut toate problemele, fara comision.

Vorbește cu un specialist în creditare

Scopul Onome Partners este să le oferim clinților o experiență de VIP în procesul de transformare în realitate, a visului de a avea în sfârșit, casa ta. Dacă nu ți-ai găsit încă apartamentul dorit, dar vrei un calcul orientativ la creditul ipotecar, pentru a vedea la ce sumă te încadrezi, contactează unul dintre experții noștri în creditare. Noi îți vom răspunde cu drag, la toate întrebările.

TRIMITE UN MESAJ!